26 miljoen Amerikanen werkloos

Meer dan 26 miljoen Amerikanen hun baan verloren. Dat meldt het Amerikaanse Ministerie van Arbeid. Aan het begin van jaar deden minder dan 300.000 Amerikanen een aanvraag. Het aantal aanvragen is afgelopen week gestegen naar 4,4 miljoen nieuwe werklozen. Door deze toename is het aantal werklozen gestegen naar ruim 26.4 miljoen.

In Amerikaan zijn er geluiden -onder economen- dat het werkloosheidscijfer wel eens zou kunnen lopen naar 20 procent. De Verenigde Staten kende alleen tijdens de Grote Depressie een hogere werkloosheid, destijds, raakte 25 procent van de beroepsbevolking hun baan kwijt.

De afgelopen maand steeg het ontslagen met meer dan ongeveer 4 miljoen per week, waarbij gebruik werd gemaakt van voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers. Ruwweg 16 procent van het totale beroepsbevolking heeft zich inmiddels aangemeld voor voordelen die bedrijven hebben gekregen.

Uiteindelijk betekend dit dat alle nieuwe banen die sinds de laatste financiële crisis zijn gecreëerd in slechts vijf weken weer weg zijn gevaagd. Destijds ging 22,4 miljoen banen verloren. De lockdown heeft enorme gevolgen voor Amerika, en het einde is nog niet inzicht?

Show CommentsClose Comments

Leave a comment