Frankrijk kent ongekend hoog werkloosheidscijfer

Het tijdelijke werkloosheidscijfer in Frankrijk is gestegen naar 8,7 miljoen. De nieuwste cijfers, die vandaag bekend werden gemaakt door de minister van Arbeid, Muriel Pénicaud, zijn zo hoog door de coronacrisis. Ook werd bekend gemaakt dat ruim 732.000 bedrijven zijn getroffen door de crisis. Dit aantal tijdelijke werklozen staat gelijk aan bijna de helft van alle Franse werkende in de privé sector.

De salarissen van deze werklozen worden door de Franse staat betaald. Volgens de minster betreft het een ‘zware maar noodzakelijke’ investeringen ten gunste van meer dan één op de drie werknemers en de bedrijven. De maatregelen die worden genomen zullen er volgens de minister uiteindelijk wel voor zorgen dat miljoenen banen in de toekomst worden behouden. Ze stellen Franse bedrijven volgens haar in staat om na het einde van de lockdown op een veilige en snelle manier op te starten.

Wanneer Franse werknemers gedeeltelijk werkloos raken, ontvangen werknemers 100% van hun salaris wanneer ze een minimumloon hebben of iets daarboven, en 84% van hun nettoloon wanneer ze boven deze grens verdienen. Voor werkgevers vergoedt de staat 100% van de uitgekeerde vergoeding tot 4,5 maal het minimumloon. “Het is een ongekend en beschermend apparaat voor werknemers en banen, zoals we nog nooit in het land hebben gehad, om massale ontslagen te voorkomen, stelt Pénicaud.