Gratis studiemogelijkheden voor alle inwoners van Nederland

De overheid stelt budget beschikbaar om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en zodat je je kunt laten omscholen naar een baan die je beter ligt of waar veel vraag naar is. Dit doet de overheid met het zogenoemde STAP-budget. Het STAP-budget is vanaf 1 juli weer beschikbaar via het UWV. Maar wat is het STAP-budget eigenlijk en is het wat voor jou? Je leest het in dit artikel.

Wat is het STAP-budget?

Stap staat voor Stimuleren Arbeidsmarkt Positie. Met een subsidie van €1000,- wil de overheid het voor voor zowel werkenden als werkzoekenden makkelijker en aantrekkelijker maken om een opleiding, training of cursus te volgen. De overheid stelt in 20022 160 miljoen beschikbaar. Hierdoor kunnen dus 160.000 Nederlanders gebruikmaken van een STAP-budget

Werkzoekenden vergroten met een opleiding, training of cursus hun kennis en worden daardoor aantrekkelijker voor werkgevers. Ook kunnen ze zich op deze manier laten omscholen naar banen waar veel vraag naar is en zo makkelijk aan werk komen. 

Maar ook werkenden kunnen hun kennis en vaardigheden vergroten en zo meer waard worden op de arbeidsmarkt. Met een Stapcursus kunnen ze zich bij ook laten om- of bijscholen voor een baan die wellicht beter bij ze past. 

Voorwaarden
Alle Nederlanders komen in aanmerking voor een Stapcursus. Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet tussen de achttien en de pensioengerechtigde leeftijd zijn;
  • Je bent in loondienst, werkzaam als ondernemer of momenteel werkloos;
  • Je mag de aanvraag alleen maar doen als je geen andere tegemoetkomingen krijgt, zoals studiefinanciering of een lerarenbeurs;
  • Je bent verplicht om de Stapcursus bij een erkende STAP-aanbieder te volgen;
  • Je hebt nog niet eerder in het jaar een STAP-budget gekregen;
  • Je dient een cursus te kiezen die relevant is voor je kansen op de arbeidsmarkt;
  • Je Stapcursus moet binnen drie maanden na de aanvraagtermijn starten; 

Dankzij de €1000,- overheidsbudget kun je in veel gevallen een gratis cursus, training of opleiding volgen. Veel cursussen, trainingen of opleidingen, kosten namelijk minder dan €1000,-. Dat is aantrekkelijk als je – bijvoorbeeld door werkloosheid – niet veel te besteden hebt, maar toch kennis en vaardigheden op wilt doen.

Welke cursussen kun je volgen?

Er zijn heel veel verschillende Stap-cursussen die je kunt volgen. Bijvoorbeeld een cursus Bouwkunde. Er is momenteel veel vraag naar mensen in de bouw, dus deze cursus kan je baankansen vergroten. Heb jij juist twee linkerhanden en ben je handig met cijfers? Dan kun je je met het Stap budget laten opleiden tot boekhouder. Bekijk eens bij opleidingsinstituten welke van hun opleidingen in aanmerking komen. Vaak hebben deze instituten een eigen pagina waar alle Stap-cursussen op staan, zoals de Stap opleidingen bij Laudius.

Voor mensen met groene vingers is er een cursus voor Hovenier en voor designers is er bijvoorbeeld de cursus Grafisch vormgever Creative Cloud. Als je graag met mensen of kinderen werkt kun je een cursus Leefstijl of Budgetcoach volgen of je laten opleiden tot kindercoach of kinderpsycholoog. Wat je ook wilt gaan doen, er is altijd wel een Stapcursus, opleiding of training die bij je past. 


Heb jij met succes een Stap cursus, training of opleiding afgerond en ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Bij een van deze vacaturebanken gaat het je vast lukken om je droombaan te bemachtigen. Heel veel succes en vergeet niet om op 1 juli jouw aanvraag in te dienen (vanaf 10:00).

Show CommentsClose Comments

Leave a comment