Grootste toename werkloosheidspercentage

Het CBS publiceerde vanochtend de werkloosheidscijfers van de maand mei. Het aantal mensen met betaald werk daalde in april met 160 duizend naar 8,9 miljoen. Sinds het CBS de werkloosheidcijfers per maand publiceert, is niet z’on sterke afname gemeten. Vooral veel jongeren verloren hun baan, liefst 100.000. Het aantal werklozen was in april 314 duizend. Dat is een toename van 41.000, waaronder 25.000 jongeren.

Afgelopen maand waren er 314 duizend werklozen, dat is 3,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Het werkloosheidspercentage in maart was dit nog 2,9 procent. Dit is de grootste toename van het werkloosheidspercentage in een maand sinds 2003. Deze afname vertaalt zich niet direct door naar meer werkloosheid. Een groot deel, 124.000 personen, behoort namelijk niet tot de beroepsbevolking.

Ook is sprake van een onbenut arbeidspotentieel. Het zijn personen zonder betaald werk die wel beschikbaar zijn voor werk, maar niet hebben gezocht, en degenen die wel hebben gezocht en niet beschikbaar zijn.

Bron: CBS

Show CommentsClose Comments

Leave a comment