Als je momenteel geen baan hebt en je wilt solliciteren, kan het zijn dat je te maken krijgt met het bekende fenomeen: een gat in je CV. De redactie van werkloosheidscijfers.nl vroeg sollicitatie-expert CVster.nl hoe je daar als werkzoekende het beste mee kunt omgaan.
Wat is ‘een gat in je CV’
Je kunt deze term samenvatten als een inactieve periode in je werkende bestaan. Een periode waarin je bijvoorbeeld als mantelzorger een naaste hebt bijgestaan, zelf ziek bent geweest, een wereldreis hebt gemaakt of waarin je bezig bent geweest om een nieuwe baan te vinden.
Als je een aantal weken niet gewerkt hebt, hoef je dat natuurlijk niet te vermelden of te verklaren. Maar als het gaat om een aantal maanden valt dat natuurlijk op bij recruiters en bedrijven waar je solliciteert. Hoe kun je dan het beste met zo’n periode omgaan?
Eerlijkheid duurt het langst …
Je zou ervoor kunnen kiezen om er niets over te zeggen in je motivatiebrief / CV. Echter een groot nadeel is dat recruiters deze periode zelf gaan invullen en misschien wel de verkeerde conclusies trekken. Wellicht zullen zij bij een groot aantal aanmeldingen eerder er voor kiezen om andere kandidaten uit te nodigen.
Het leven gaat niet altijd van een leien dakje dus een ontslag of een ziekteperiode is zeker niet iets wat je hoeft te verbloemen. Daar zal zeker vanuit recruiters ook begrip voor zijn. Goede medewerkers zijn altijd in trek, dus zij zullen ook gewoon kijken of je profiel matcht met de vacature.
Bij andere beweegreden voor een ‘break’ is het niet eens nodig om te twijfelen of je er open kaart over wilt spelen, denk bijvoorbeeld aan een wereldreis of periode waarin je actief bent geweest als mantelzorger. Dit kan zelfs in je voordeel werken.
Onthoud voor jezelf; je bent zeker niet de enige zonder werk (NL / BE). Dus niets om je voor te schamen en weer verder te gaan met solliciteren.
Liegen over een “gat in je CV” is tot slot geen goed idee. Door de einddatum van je laatste baan iets te verleggen kun je bijvoorbeeld gat in je CV verhullen, maar dat is wel incorrect. Als je referenties door een potentiële nieuwe werkgever worden gecheckt, loop je hiermee al snel tegen de lamp. En dan kun je het wel schudden, want liegen op je CV mag niet en kan je zelfs in juridische problemen brengen als een werkgever je in dienst neemt en er vervolgens achter komt dat je hebt gelogen.
… Speel dus open kaart
Een periode waarin je niet gewerkt hebt, hoeft niet tegen je te werken. Vaak zijn dit zelfs extra leerzame periodes. Deel de levenslessen die je daarin hebt opgedaan.
Misschien heb je wel cursussen gevolgd of nieuwe talen geleerd in het buitenland. Of heb je goed na kunnen denken over de volgende stappen in je carrière en ben je extra gemotiveerd om juist die ene functie te vervullen. Wellicht zijn nieuwe opgedane vaardigheden en kennis juist precies waar je werkgever naar op zoek is en je laat sowieso zien dat je uit het goede hout gesneden bent en de ambitie hebt.
Deel dit dus op je CV en motivatiebrief en je zult zien dat je vanzelf wordt beloond met een uitnodiging om op gesprek te komen.